Tuesday, September 13, 2011

chemical pregnancy : keguguran awal kehamilan

Assalamualaikum.

Ramai yang tanye saye ape itu chemical pregnany..sorry ye,saye xtau terms dlm bm hihi so saye stick to english la..:)

Chemical Pregnany ni macam lawak yg kejam. Anda dah wat ujian kehamilan (upt) awal sekitar due period due dan mendapat keputusan yang menunjukkan positif yang agak samar atau kabur. Dah tentunya, anda akan jadi excited dan mula menyebarkan happy news ni kan. Kemudian, beberapa hari kemudian anda mendapat haid anda dan doktor berkata, "itu cuma chemical pregnancy."

Sementara itu, anda jadi keliru dan kecewa gile... Terms chemical pregnancy ni mcm ujian kehamilan positif yang palsu, seolah-olah anda bukan benar-benar mengandung. Tetapi sebnarnye, Chemical pregnancy adalah kehamilan yang berlaku tetapi mengalami keguguran awal-awal kandungan lagi...

Dalam banyak kes, ujian kehamilan positif telah dicapai sebelum due period tetapi miscarrige berlaku sebelum degupan jantung dapat dilihat pada ultrabunyi.

Dengan adanya ujian kehamilan ultra sensitif di pasaran hari ini, ia adalah lebih mudah berbanding sebelum ini untuk mendapatkan hasil yang positif 3 atau 4 hari sebelum period.  Ujian ni menjadi favourite kpd mereka yg PERLu tahu awal tetapi ujian ketika awal ni jugak ade keburukannya.

Malangnya, chemical pregnancy ni sgt common. 50 hingga 60% kehamilan  pertama akan keguguran di awal kehamilan. Ada juga yang berlaku tanpa wanita itu sedari bahawa dia mengandung..:(

Kebanyakan kes chemcial pregnancy adalah disebabkan oleh masalah kromosom padadeceloping fetus. Lain-lain sebab yang mungkin lapisan rahim yang tidak mencukupi, keabnormalan uterus  atau  fibroid, tahap hormon yang rendah, kecacatan fasa luteal atau jangkitan tertentu.

Chemical pregnancy berlaku cukup awal, jadinya ia hanay akan memberi kesan yang seidkit ke atas badan kita, dan dalam banyak kes, ramai yang menjangkakan itu adalah period yang dtg lewat beberapa hari (ataupon tepat pada masanya). Satu  kajian didapati bahawa pendarahan selepas chemical pregnancykadang-kadang lebih sedikit daripada biasa haida. Pendarahan dari chemical pregnancy  mungkin disertai oleh cramping yang agak kuat dari biasa juga, tetapi proses pemulihan dari nya agak cepat dari keguguran biasa.

hasil bacaan :

sini 

 

sini 

 

dan sini

:)

 

 

10 comments:

  1. good info tina. tq.this month, period aku lewat 2 hari. lepas tu aku rs sakit perot yg amat sangt. Rasa mcm contraction pun ada. sehari lepas 2 period datang dengan bnyaknya selama 3 hari dan lepas tu trus stop. Pelik tul period bln ni. dan sakit perut tu berterusan sampaila abis period.

    ReplyDelete
  2. betul tu tina..
    kawan kita pun ada terkena chemical pregnancy ni.kebetulan baru gak pas gugur.perasaan?mmg excited tetiba,pastu jadi sedih tetiba..

    allah maha mengetahui kan..

    p/s sori komen lepas jadi terdouble..biasanya kalu terdouble tu mesti pakai hset.tah pesal tah.hehe

    ReplyDelete
  3. Rose,aku rase ko kene jumpe doc la..mcm bahaye je kes ko ni..kite perempuan ni,mmg mcm2 hal kan..lelaki xyah pon risau psl chemical pregnancy hukhukhuk

    ReplyDelete
  4. Kak ashra,bile da positif n period,kite jd mcm confuse kan..nak2 plak kalau da negatif balik..rase mcm xpuas hati jek..cmane la perempuan ni xleh lari dr dikaitkan dgn stress..pikir psl ni jek pon da leh stress..haihh

    ReplyDelete
  5. salam..
    tina, maaf menyelit kt cni
    sy dh xtau nk tnye sape
    sy hrp tina and the gang bleh bg pendapat :)

    skrg baby sy dh 5 bulan
    sejak habis pantang, sy dh 2kali period
    1st time 1/7/2011
    2nd time 4/8/2011
    tp stakat hr ni untuk bulan ni sy dh delay 13hr ikut date 4hb
    sy dh wat upt last monday, 11hb/9 n hasilnye negatif

    untuk pengetahuan tina,
    sejak habis pantang, bru skali (raye kedue 31/8/2011) suami sy pancut dalam.
    ade ke kemungkinan sy pregnant skrg atau hnye gangguan kitaran haid?

    Please, help me

    ReplyDelete
  6. Su,rase2 gangguan kitaran haid jek tu..tina pon kdg2 cycle smpi 42 hari..hukhuk mmg kacau bilau la cycle skrg ni..
    Cube la tunggu lg seminggu n test semula.tp awk bersama dgn suami pon bukan pd waktu subur kan..kemungkinan utk preggy tu xberape nk tinggi kalau bukan pd waktu subur..tapi mane la tau kan..xpe,test je after one week..tgk cmane :)

    ReplyDelete
  7. tina
    thanks

    tula
    sy pon xde rs ape2 tp sume org ckp sy pregnant
    sy bukan xnk
    klu btol ade, alhamdulillah, sy terime
    rezeki sy
    sy cume nk prepare
    kesian baby sy bru 5 bulan
    hehehe

    ape pn, sy akan test lg dlm ms tdekat ni
    klu 2nd time ni negatif jgk, dh xde kmgkinan lg kn?
    supposed dh leh detect kn skrg??

    ReplyDelete
  8. salam kak...sy nk tnya pndngan akak...bulan ni sy lewat period 6 ari...sblm ni sy normal je dtg..kitaran 28...mggu spttnya sy dtg period tu sy skit d bwah perut seblh kiri..pstu bdan rasa berangin, skit pnggang, pening mcm nk pitam..n last bdan nk demam....ari ke 6 lewat bru dtg period...tp x sprti sblm ni...mula dtg tnda warna merah nk htam...then,esok bru kuar ketul2 warna merah nk htam gak...ckit..pastu trus stop...2 ari ja...selang sehari kuar lak tnda tp warna hitam...huhu...risau lak lam ati ni...skrg ni pening msih x ilang ngn skit skit2 lg kt perut...lpas kwen trus period sy brbh...dtg ckit n plng lama 2 ari...adakah tu normal utk org yg bru kwen??mnta pndngan akak.....

    ReplyDelete
  9. tah2 tak period sebab nyusukan anak kot...klu nyusukan anak mmg hormon tak betul..

    ReplyDelete