Tuesday, December 27, 2016

the love of a first born

Muhammad Aiman Fahim turns 6 yrs old this year..

that means he will be in primary school next year. few years ago, thinking about it gives some shivers and butterflies..i remember talking about this with my close friends..especially Zura..since we had each other back since the day we knew that we are both pregnant, one month apart. i always say that i couldn't bear the thought of letting my eldest son goes to a primary school..as if i am not prepared that my son has grew up..and i am not getting younger..lol

A mother's love to her first born will always be different than the others. it's not intentional..seriously. i learn a lot from Aiman..he thought me on how to be patience..how to prioritize others than yourself..how to be creative..how to manage time..i have become a better person with him by my side..

i experienced multiple miscarriages before i had Aiman..i think that is why i devoted all my love to him. the first one was a month after my wedding day.. i was about 5 weeks when i knew about it..and 7 weeks when i started to bleed and miscarriage. it was an awful experience. i remember being so sad and in grief all the time as people around me started pouring good news about their pregnancies. then the second pregnancy falls on the 5th month of our marriage..i was all over the moon when i knew about it..had scans and all..everything was great..i had a mild morning sickness and having a very big appetite..then the sky was dark again when there is no progress on my pregnancy on the 7th week..the doctor gave me some pills that causes the tissue to pass out of your womb. this time i really had a long grief..i don/t even feel like meeting people..i had never had the chance to tell people that i miscarry again (or maybe i was ashamed about it)..but people keep asking me why i don't show any signs of being pregnant..i shut myself all the time. that is why i always support and gives motivation to my friens who are trying to conceive..support is the best way to move forward..you need support for this kind of situation..it is really hard to survive alone. trust me, been there, done that.

then i started a routine after 40 days of pantang. build myself up..took additional vitamins and all, and we received the great news exactly a year of our marriage. incek husband is the happiest man, with his grin and happy face..my mom had me in cautious mode all the time..heyy, i really like the attention hihihi










enough about me..so afer aiman was born..there goes my beauty sleep.and a eartful meal..i had to shower quickly, eat while bf'ing him..sleep for only two hours and the list goes on..phewww..but aiman had always cheers up my day..not even a single day of me coming home, not smiling to his face..laugh at his child accent..all my stressful thoughts about work will be gone as son as i am reaching him..the power of love under HIS love.

aiman grew up as a very talkative boy..loves to tell stories a lot..asking things all the time..i really adore on how he thinks and his level of curiosity..people are fond of aiman..i always have this proud feeling of having aiman as my son (cheezyyy i knoww..lol)..when we had aqil, aiman shows brothely love as soon as he mets aqil..at first, i thought it must be hard as aiman had all of our attention for t past three years..but little that i know, aiman is ready..ready to have a baby brother..ready to have a friend in the house..an things got better when we had ariq..aiman is a very responsible brother..helps me soothe his brother while i changed the diapers of another. 

Aiman, when you read and understand this..i want you to know, every single time..with your good and not good attitude, i will always be on your side..I am rooting for you and we will figure it out together. 

You could be terrible at school and never pass another exam or math test and I’d never ever look at you differently or be less proud. i am so worried about you going to school..couldn't bear the thoughts that you can be bullied at school..you will cry and there will be no one there to comfort you..you could be blamed although its not your fault..and you have to face this by yourself..i know this is life, but i always hoped i can face all these for you..i remember all my wrong doing to you..sometimes you make me mad, and i yell at you..but know this, i yell at myself back when you are not looking..sometimes i would blame you when you are not looking at your brothers while watching TV, but know this..i am actually mad at myself for blaming you..sometimes i wonder, how much time is left for me being your mom..thank you for accepting my imperfections and flaws..thank you for saying i am beautiful all the time, regardless how awful i look just to make me smile..i love you, Aiman..i really do.


























Sunday, December 30, 2012

amalan untuk hamil dan tanda-tanda awal hamil

Assalamualaikum wbt

atas permintaan ramai, saya postkan ape amalan saye untuk hamil kali ni..mcm saye ckp dlm post yang lepas, saye mmg xambil ape2 ubat doc pon cycle aritu..semua based on organic herbs sahaja..disebabkan saye penghidap PCOS mild..boleh ovulate tapi keseimbangan hormon Fsh n Lh yang sgt rendah, menyebabkan risiko keguguran yang sgt tinggi...telur tak cantik dan hormon progesteron juga kurang dihasilkan.

so, saye ambil supplement :
1. multivitamin brand blackmores
2. evening primrose oil brand blackmores
3. pati delima gulsan
4. jus perawan d'herbs (ambil ni sbenarnye sbb saye baru lepas keguguran)
5. shatavari brand himalaya (yang ini sebenarnye utk org baru lepas bersalin..sbb baru keguguran, so ambil pil ini juga..pil ni juga diketahui khasiatnya boleh mencantikkan telur..mmg famous di kalangan penghidap PCOS)

sume supplement dan herbs jek saye ambil.

so, cara saye ambil :

day 1 (turun darah) - day 14 : pati delima gulsan 2 sudu pagi sebelum makan dan 2 sudu malam
                                            1 biji multivitamin dan EPO lepas breakfast
                                            1 biji shatavari lepas lunch
                                             2 sudu jus perawan sebelum makan malam

day 14 adalah agakan saya hari ovulation. so saye stop ambil jus perawan dan EPO. takut period delay pulak, lagi stress saye nanti.

day 14 - day 28 :  pati delima gulsan 2 sudu pagi sebelum makan dan 2 sudu malam
                            1 biji multivitamin lepas breakfast
                            1 biji shatavari lepas lunch

tak habis lagi sebotol jus perawan n shavatari dan belum period lagi pun, Alhamdulillah saye disahkan hamil. syukur ke hadrat Nya. da sampai rezeki saya dan family.. :)

oh ye, saye gunakan OPK dan dapat dark positive pada hari ke 13 malam dan hari ke 14. hari incek suami outstation pulak tu. huhu mase tu saye ok lagi, at least saye tau the meds works and insya Allah period makin teratur lepas ni.


tanda-tanda yang saya alami sebelum saye test adalah same lebih kurang mcm dalam entry kat sini dan kat sini :

saye rase cramp kat perut, sakit belakang, panas badan, rase basah, gigi sakit, asek rase nak kencing, haus n nipp**s jadi besar..oh ye, rase letih jek..kul 9.30 malam dah tergolek atas katil dah..hihi

oh ye, mase saye makan pati delima gulsan tu..saye suapkan juga incek suami hehe walaupaun masam, saye siapkan air segelas untuk die hehe die ngap aje la..haha pati delima gulsan ni banyak khasiatnye..saye cuma harapkan dapat beri tenaga pada suami. pati delima gulsan ni jugak dapat kuatkan ingatan kite tau..insya Allah. selamat mencuba :)
                       


Monday, October 1, 2012

tanda-tanda anda mungkin penghidap PCOS

Assalamualaikum wbt

sila bace entry ini untuk tahu ape itu PCOS ye :)

ok, tanda-tanda yang perlu anda check pada diri anda untuk tahu samada anada PCOS atau tidak :

1. kitaran haid tidak normal
2. kitaran haid tidak berkitar..means, anda boleh tidak datang haid dalam masa yang lama..3 bulan..6 bulan..malah ade yang sampai setahun.
3. mempunyai bulu berlebihan di tangan, kski dan muka
4. mempunyai kadar keguguran rambut yang tinggi
5. obesiti
6. perlu diingatkan, anda boleh juga mempunyai kitaran haid yang normal dan tahap kesuburan yang rendah dan ini juga disebabkan oleh PCO itu tadi.
7. anda juga boleh mempunyai badan yang kurus tapi sukar untuk mengandung disebabkan oleh PCO itu tadi.
8. Apabaila mengandung, kerap keguguran.
9. perut buncit mcm org peknen (bloating)

setakat ni, tu je yang saye tau..will update later k..bye~

Monday, December 12, 2011

Body Basal Temperature (BBT) Thermometer

Assalmualaikum wbt.. dari dulu lagi nak wat menda nih..compile sume advice kwn2 dlm blog saye nih..antaranya Sa..sbb Sa byk tlg saye bg feedback pd mereka yg comment kat page ni dulu..thanks Sa..Sa juga adalah antara sahabat yg saye kenal melalui blog, berjaya hamil dan berkongsi petua dgn sume org visitor blog ni..Alhamdulillah..Sa memberi tunjuk ajar bagaimana nak tahu waktu ovulasi, waktu period utnuk mereka yang mempunyai kitar haid yang tidak tentu menggukana BBT Charting.so,saye compilekan sket ape yg Sa pernah coment dulu :
kaedah yg sa gune, kombinasi 2 cara:- 1) basal body temperature (BBT charting) 2) cervical fluid physicality & cervix opening sa cube explen scr summary yek 1) BBT charting- cara ni plg tepat boleh tau bile ovulate. cume perlukan basal thermometer (lbih kurg rm50, kalo beli kt farmasi-bukan termometer biase, ni basal punye, kaler pink, brand omron). so, setiap pagi, bgn tidur pd waktu yg sama setiap hari, masuk termometer lam mulut n amek bacaan, rekod dlm carta BBT (bleh donlod dari http://www.tcoyf.com). mcm mane nk tau ovulate, kite kne tgk jadual yg kite catat setiap hari tu sbg gambaran kasar. waktu period n sblm ovulate, bacaan suhu badan akn berada pd 1 fasa yg rendah, kalo sa punye, bwh 97.3 fahrenheit. sa lebih suke gune unit F berbanding celcius sbb range de lg besar n senang nk differentiate sblm atau slps ovulate. jadi, nk tau waktu dekat2 nk ovulate tu, de brgantung pd cara yg ke (2) sa explen nnt. kite boleh expect bile dkt2 nk ovulate. n mcm mane nk tau kite ovulate ke tak? ade satu hari tu, bile bgn pg amek suhu, bacaan akan naik tinggi sgt dr fasa biase. mcm sa, bile ovulate je, trus suhu jadi 97.5-97.7 n tak rendah dr tu. so, start dr ovulate tu, sa kire 14-16 hari. kalo takde persenyawaan, akn period, n suhu turun mendadak blk bwh 97.3F. bese suhu akn trun sehari sblm atau pada hari yg nak period. so, kalo pg tu suhu sa tibe2 jatuh, sama aras ngn yg blom period, hari tu, tghari ke ptg ke, period la sa. tapi, kalo sampai 18hari lpas ovulate pun de masih tinggi suhu, test upt, insyaAllah la +ve. 2) cervical fluid -bile dkt2 nk ovulate, akan ade discaj keluar dr vagina.sblm ovulate, cecair yg kuar tu lebih kpd keputihan. kdg2 bergumpal, pekat, n de tak stretchy pun. cube regang, trus putus. ade gak yg ala creamy gitu. tp bile dkt2 nk ovulate, de akn lg kerap kluar, kite cepat rs basah, discaj je makin lama makin jernih, bukan lg warna putih, tp lebih kpd transparent. bile regang, de jadi strecthy sgt. kdg2 smpai dkt 10cm! mcm putih telur tu, strecthy n jernih kan. hari last rase basah, hari tu la insyaAllah ovulate. bile dh start rase bsh gile2, n discaj tu mcm putih telur, berusaha la setiap hari ngn hubby yer. bile hari tu dh ovulate, keesokannye vaginal discaj tu terus jadi kering, tak rs bsh, n tak strecthy dh. itu tanda2 dh lpas waktu subur. jadi, bile dh agak2 dekat tu, berusaha lah k? n cek vaginal discaj tu time by time. lame2 akn terbiase. sa msh suggestkan gabungan cara 1) & 2). sebabnye, bile depend pd (1) shj, atau (2) shj, msh blom ckup accurate utk tau exactly bile ovulate n bile pregnant n bile nk make love. sbb sumtime, bg org yg amek clomid,ubt subur, clomid ni de akn reducekan vaginal discaj. kesan sampingnnye la. jadi akn rase susah skit utk expect bile waktu sbur sbb discaj tak byk. dlm buku tu ade explen sume. tak pun, search je all the term kt wikipedia. cervix opening -cervix adelah satu bukaan kt dlm vagina. cara nak cek, masukkn jari yg dh dibasuh bersih ke dlm vagina, masuk ke dlm, n akan dpt rase ade satu lubang kecik kt dlm, itu adlh cervix. bile waktu tak subur, sebelum ovulate ngan selepas ovulate, cervix tak bukak besar, de jd sempit sgt. sentuh ngn jari pn dpt rase ade lubang, tp yg tak bukak. permukaannye pun agk kasar. bile bile dh waktu subur, dkt2 ngan ovulate, bukaan cervix makin besar. sentuh ngn jari pun mcm leh masukkn skit ujung jari, ade rase lubang n permukaan de licin. so, waktu tu, kalo bersma ngn suami, chance utk sperm masuk ke cervix, agak tinggi n air mani kurng tumpah.   ade kes dimana org tu period, die tak tahu, until de chart BBT (basal body temperature). suhu bdn die remain tinggi even da period, and bile test UPT, +ve. suhu badan akn rendah dari waktu period sampailah ovulation. bile ovulate, suhu bdn akn naik tinggi mendadak (sbb kehadiran hormon progesteron – heat-releasing hormone)… suhu akan stay tinggi kalo pregnant utk bagi suhu yg optimum utk fetus.. kalo tak, suhu akan turun bile progesteron menurun (period)…. sbb tu org pregnant bdn de akn rs flashing atau panas2 suam… jadi, cube2la fahamkan yek.

ade jugak info yg saye dpt simpulkan dr hasil pembacaan kat sini sbb die de jual BBT thermometer tu..harga RM65 jek..siap ade jual pakej ovulation test + BBT tau :

Suhu Badan Asal/Body Basal temperature (BBT)

memahami ovulasi anda Suhu

Badan Asas anda (BBT) suhu anda adalah apabila anda mula-mula bangun pada waktu pagi sebelum anda keluar dari katil dan melakukan apa-apa aktiviti fizikal atau pergi ke bilik mandi. Dengan carta BBT anda, anda akan belajar, apabila atau jika, anda ovulating. Anda perlu menggunakan jenis khas termometer, yang mampu untuk merekodkan perubahan kecil dalam suhu anda. Anda harus dapat mencari termometer pangkal di farmasi tempatan anda. Adalah lebih baik jika anda mengambil BBT anda untuk dekat masa yang sama setiap pagi, dan ia hendaklah dengan serta-merta selepas anda bangun. Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya tiga jam tidur tanpa gangguan sebelum anda mengambil BBT anda. Carta suhu basal anda membantu dalam menentukan sama ada dan apabila ovulasi berlaku. Ovulasi adalah pengeluaran telur (ovum) dari ovari dan biasanya berlaku hanya SEKALI dalam setiap kitaran haid. Konsep boleh berlaku hanya jika persetubuhan berlaku pada atau hampir dengan masa ini, semasa selang peralihan antara suhu rendah dan tinggi. Dengan berhati-hati merekod suhu basal anda apabila anda mula-mula terjaga, anda akan mula melihat pola turun naik suhu dalam kitaran bulanan anda. Peningkatan sedikit suhu basal adalah tanda-tanda ovulasi atau kesuburan yang anda boleh mengawal selia corak aktiviti sama ada untuk mencapai konsep atau mengelakkan kehamilan. Tingkatkan peluang untuk hamil anda: carta suhu badan basal dan cervical mukus. Jika anda membeli Termometer ini, dapatkan saya akan e-mel anda template Carta BBT secara PERCUMA yang akan diemel kepada anda. Anda boleh mencetak untuk membantu anda menjejaki BBT anda. Mencari yang murah, cara yang berteknologi rendah untuk menentukan masa subur anda? Pakar berkata, cara terbaik untuk mengesan ovulasi adalah untuk menggabungkan bacaan harian suhu badan basal (suhu anda apabila anda mula-mula bangun pada waktu pagi) dengan memantau tekstur mukus serviks anda. Carta kitaran anda untuk beberapa bulan supaya anda dapat mengenali corak anda dan mempunyai peluang yang lebih baik meramalkan hari anda yang paling subur. Bagaimana untuk melakukannya: Mula mengesan suhu anda pada hari pertama tempoh anda menggunakan termometer badan basal, yang menunjukkan perubahan minit pada suhu anda. Termometer digital juga boleh digunakan, walaupun ia tidak tepat. Ambil suhu badan basal anda dan plot pada carta. Kemudian check mukus serviks anda. Menggunakan jari anda atau kertas tandas, lihat dengan konsisten. Kebanyakan wanita akan melihat sedikit anjakan pada suhu mereka, memberi isyarat bahawa mereka telah ovulated, dan akan perasan bahawa mukus mereka kelihatan dan berasa seperti putih telur di sekitar masa yang sama. Apabila kedua-dua serentak, luangkan masa untuk baby-making. :-)   Selamat membaca dan mendapat manfaatnya !:)   p/s : thanks Sa :D

Friday, October 28, 2011

Tips untuk Hamil/Mengandung cepat

Assalamualaikum..:)

 

Selamat berjumpa di blog baru saye hihi eh,xtau ke?kan tinatakeshi.wordpress.com dah xde..saye berhijrah ke sini pulak :)

Bile saye refer statitistics, kebanyakan visitor blog saye akan dtg sbb related dgn search tanda-tanda awal mengandung atau tanda-tanda awal mengandung yang anda tak perasan. Sememangnya tanda2 tersebut adalah common kpd wanita2 yang ingin hamil anak pertama..anak kedua dan ketiga, jadik confuse balik dgn tanda2 tu hihi ramai juga yg comment dlm entry tersebut mengatakan tanda2 tersebut telah ada tetapi test -ve..ade juga yang bercerita, tanda +ve dah ada tetapi last2 period juga..huhu mcm2 masalah yang dikongsi bersama..tak kurang jua yang berkongsi masalah mengenai masalah sakit puan yang dihadapi seperti PCOS, cyst dan endometriosis..bila saye go thru komen2 rakan2 blog, saye teringat tips2 yang saye terima dari makcik2 saye tersayang..nenek dan atuk yg telah lame mkn garam..(hati2 jgn smpi kene sakit jantung hihi)..so kali ni,saye kumpulkan semula semua tips2 tersebut untuk tatapan rakan2 dan saye sendiri..sharing is caring kan? :)

Mengandung adalah satu anugerah yang tidak terhingga bagi setiap wanita yang baru mendirikan rumahtangga. Tetapi, seringkali juga kita mendengar bahawa tidak semua wanita bernasib baik dapat merasai pengalaman untuk mengandung. Tambah-tambah, ada wanita yang terpaksa menunggu lama sebelum dapat mengandung.

Diharap para wanita di luar sana mendapat manfaat dari apa yang saya kongsikan di sini.

 

 

  • Kenali Waktu Subur Anda
    Cuba track hari pertama anda period dan lihat waktu yang sesuai dalam untuk bersama pasangan anda agar dapat mengandung cepat. Secara saintifik, sperma (telur persenyawaan lelaki) dapat hidup dalam rahim seorang wanita selama lima hari. Oleh itu, anda boleh merancang untuk bersama suami setiap hari dari 2 hari sebelum terhasilnya ovum (telur persenyawaan wanita) , semasa terhasilnya ovum (waktu subur) dan 2 hari selepas waktu subur. Kaedah termudah untuk mengetahui waktu subur seorang wanita adalah menggunakanovulation predictor kit (OPK) yang boleh didapati di farmasi berdekatan. Kaedah saya dulu adalah monitor cervical mucus (cm) atau boleh juga dikenali sebagai cecair keputihan..cm pada waktu subur selalunya mempunyai fizikal seperti berikut : berwarna putih seperti putih telur, elastic dan byk. jika nampak cm mcm tu,saye dah tau dah waktu subur saye dah tiba hehe sestgh org claim, cara tu xbape berkesan..terpulang pada masing2..lebih baik gunakan OPK,lebih selamat. :)


 

 

  • The right position
    Elakkan daripada posisi women on top. Bidan kampung belah suami pernah cakap, semasa bersama dgn suami, cuba letak bantal bawah punggung, agar sperma mudah bergerak  turun ke rahim. Kemudian setelah bersama dengan suami, jgn bergerak..sit tight pada position tu, al kisahnya agar sperma tak terkeluar semula hihi ni petua org tua2..tapi kebanyakan rakan2 saye ckp,it works..cuba lah..mane tau kan..


 

 

  • Start pemakanan dan kehidupan yang sihat
    Mereka yang inginkan zuriat seharusnya mengamalkan pemakanan seimbang dan banyakkan makan sayuran dan buah buahan. Mulakan ambil asid folik 3 bulan sebelum cubaan untuk hamil. Vitamin C dikatakan dapat meningkatkan kualiti pengeluaran sperma manakala vitamin E dapat meningkatkan kesuburan seorang wanita.Banyakkan exercise..xkire la kite berisi atau kurus..ini untuk aktifkan sel dalam badan dan meningkatkan peredaran darah.


 

  • Kawal Berat Badan
    Pada kebiasaannya, wanita yang mempunyai berat badan normal akan cepat mengandung berbanding wanita yang berat badannya tidak normal. Oleh itu, pastikan anda mempunyai berat badan yang normal agar anda dapat mengandung cepat.


 

  • Solat Sunat Taubat
    Kemudiannya, setelah usaha2 ini dilakukan, apa yang boleh kita buat lagi adalah berdoa..memohon kepada Allah swt agar dikurniakan zuriat yang sempurna sifatnya, cerdik akalnya dan dipermudahkan perjalanannya. Sebaik-baiknya, kita buat solat sunat taubat agar diampunkan dosa2 sebelum ni, memudahkan kite mengandung, bertawakal kepada Nya..pernah seorang ustazah berkata kepada saya, kadang2 kita xdapat apa yang kita nak sbb dosa2 kita yg lampau..ujian yang mendatang, adalah penghapus dosa kita..jadinya, dinasihatkan solat sunat taubat..agar semua dosa kecil mahupun besar diampunkan oleh Nya dan dipermudahkan untuk hamil; Pastikan rezeki yang kita dapat sehari2 adalah rezeki halal kerana apa yang kita dapat dan makan akan jadi darah daging kita :)


Harapnya dapat membantu rakan-rakan di sini..Insya Allah..belum cuba, belum tahu..Dia sentiasa tahu yang terbaik untuk kita :)

Tuesday, September 13, 2011

chemical pregnancy : keguguran awal kehamilan

Assalamualaikum.

Ramai yang tanye saye ape itu chemical pregnany..sorry ye,saye xtau terms dlm bm hihi so saye stick to english la..:)

Chemical Pregnany ni macam lawak yg kejam. Anda dah wat ujian kehamilan (upt) awal sekitar due period due dan mendapat keputusan yang menunjukkan positif yang agak samar atau kabur. Dah tentunya, anda akan jadi excited dan mula menyebarkan happy news ni kan. Kemudian, beberapa hari kemudian anda mendapat haid anda dan doktor berkata, "itu cuma chemical pregnancy."

Sementara itu, anda jadi keliru dan kecewa gile... Terms chemical pregnancy ni mcm ujian kehamilan positif yang palsu, seolah-olah anda bukan benar-benar mengandung. Tetapi sebnarnye, Chemical pregnancy adalah kehamilan yang berlaku tetapi mengalami keguguran awal-awal kandungan lagi...

Dalam banyak kes, ujian kehamilan positif telah dicapai sebelum due period tetapi miscarrige berlaku sebelum degupan jantung dapat dilihat pada ultrabunyi.

Dengan adanya ujian kehamilan ultra sensitif di pasaran hari ini, ia adalah lebih mudah berbanding sebelum ini untuk mendapatkan hasil yang positif 3 atau 4 hari sebelum period.  Ujian ni menjadi favourite kpd mereka yg PERLu tahu awal tetapi ujian ketika awal ni jugak ade keburukannya.

Malangnya, chemical pregnancy ni sgt common. 50 hingga 60% kehamilan  pertama akan keguguran di awal kehamilan. Ada juga yang berlaku tanpa wanita itu sedari bahawa dia mengandung..:(

Kebanyakan kes chemcial pregnancy adalah disebabkan oleh masalah kromosom padadeceloping fetus. Lain-lain sebab yang mungkin lapisan rahim yang tidak mencukupi, keabnormalan uterus  atau  fibroid, tahap hormon yang rendah, kecacatan fasa luteal atau jangkitan tertentu.

Chemical pregnancy berlaku cukup awal, jadinya ia hanay akan memberi kesan yang seidkit ke atas badan kita, dan dalam banyak kes, ramai yang menjangkakan itu adalah period yang dtg lewat beberapa hari (ataupon tepat pada masanya). Satu  kajian didapati bahawa pendarahan selepas chemical pregnancykadang-kadang lebih sedikit daripada biasa haida. Pendarahan dari chemical pregnancy  mungkin disertai oleh cramping yang agak kuat dari biasa juga, tetapi proses pemulihan dari nya agak cepat dari keguguran biasa.

hasil bacaan :

sini 

 

sini 

 

dan sini

:)

 

 

Sunday, January 10, 2010

satu pengakuan..satu kisah...

ditulis pd 08 disember 2009

saye menulis ini di kala usia anak saya dalam kandungan 7 minggu..ya,sudah hampir 2 bulan..namun hakikat ini tidak diketahui oleh rakan-rakan saye (terutama rakan sepejabat, saye rase entry kali ini ditujukan khas utk mereka).

saye disahkan mengandung buat kali kedua sebelum bermulanya minggu induksi..hakikat bhw saye sedang "berisi" mmg diketahui umum kerna disyaratkan dlm peraturan utk clarify. sebelum ini saye pernah mengandung,namun gugur di kala usia kandungan saya mencecah 6 minggu..(sebulan setengah)..

saye amat gembira di kala saye mengandung kali kedua..berat saye pon naik 4 kg..tatau sbb saye happy ke sbb pregnant..tp awal sgt nk naik di kala usia kandungan pon masih awal..ehehe namun panas tak smpi petang, hujan di tghari..saye disahkan oleh doktor bhw kandungan saye xdevelope well...saye tak leh bygkan ape perasaan saye time tuh..saye benci diri saye..doktor menggalakkan saye agar "menurunkan" kandungan..saye tanye pd doktor : ape masalah sebenar?is it me? doktor menjawab : i dun think so..

as simple as that,saye menerima berita buruk itu..org pertama yg tau adalah hubby saye (yg sgt supportive di kala itu..saye tau die pon kecewa..)..namun hubby tenangkan saye dan mengatakan it's not the end the world..selagi tade pape berlaku..no bleeding no cramps no complications..saye masih boleh mengharap..disebabkan saye masih belom ade doktor yg tetap,saye beralih ke hospital pakar utk membuat follow up scan pd 2 minggu berikut nya.

saye masih tidak boleh menceritakan ini kepada sesiape di office..wpon mereka adalah komuniti yg mengetahui keadaan diri saye..

setiap kali org bertanye berape usia kandungan saye merasekan satu urge utk menceritakan hal sebenar..tetapi mungkin disebabkan ego atau malu pd driri sendiri,saye terpaksa berbohong dan mengatakan usia kandungan yg septutunye (sekiranya kandungan saye masih ada) maafkan saye..saye tak sanggup berterus terang,saye malu..saye tak mahu dianggap lemah..saye tak mahu dianggap sebagai seorg yg ditakdirkan tidak boleh membahagiakan suami dan keluarga saye..yes,saye ego..dan untuk itu saye mintak maaf..

saye melakukan rawatan.saye dinasihatkan agar "menurunkan" kandungn..mengambil ubat utk mebersihkan rahim, supaya tiada leftovers dlm rahim..saye berpantang..dan semua itu saye lakukan tanpa pengetahun sesape kecuali family saye..saye benci pd diri kerana saye berbohong..saye dpt rasekan diri saye berubah..saye cube elakkan diri dr bersama kwn2 pejabat..(saye takut mereka tanye lgi n saye terpakse berbohong lg..) saye jd lebih grumpy..lebih suke melepaskan amarah jika saye tensi dgn kerja (sbnrnye marah pd diri sendiri)..saye isolate kan diri saye..maafkan saye...saye amat berterima kasih kpd sahabat2 yg cube memhami wpon mereka xpaham..saye amat menghargainye..kwn semase susah amat payah nk cari kan?

namun saye tidak lah mencari penjelasan sebenar utk kes saye,saye anggap itu sume takdir tuhan..

dan setelah 2 bulan,kini saye disahkan hamil lagi..dan mengambil keputusan utk tidak memberitahu berita baik ini kpd umum selagi kandungan tidak menececah 3 bulan..maka sekiranya anda terbaca entry ini,kandungan saya skrg sudah berusia 3 bulan ++..doakan keselamatan, kesejahteraan dan kesihtan kami anak beranak..semoga bayi ini lahir dengan sempurna..aminnn..

sekali lagi : maafkan saya..