Sunday, December 30, 2012

amalan untuk hamil dan tanda-tanda awal hamil

Assalamualaikum wbt

atas permintaan ramai, saya postkan ape amalan saye untuk hamil kali ni..mcm saye ckp dlm post yang lepas, saye mmg xambil ape2 ubat doc pon cycle aritu..semua based on organic herbs sahaja..disebabkan saye penghidap PCOS mild..boleh ovulate tapi keseimbangan hormon Fsh n Lh yang sgt rendah, menyebabkan risiko keguguran yang sgt tinggi...telur tak cantik dan hormon progesteron juga kurang dihasilkan.

so, saye ambil supplement :
1. multivitamin brand blackmores
2. evening primrose oil brand blackmores
3. pati delima gulsan
4. jus perawan d'herbs (ambil ni sbenarnye sbb saye baru lepas keguguran)
5. shatavari brand himalaya (yang ini sebenarnye utk org baru lepas bersalin..sbb baru keguguran, so ambil pil ini juga..pil ni juga diketahui khasiatnya boleh mencantikkan telur..mmg famous di kalangan penghidap PCOS)

sume supplement dan herbs jek saye ambil.

so, cara saye ambil :

day 1 (turun darah) - day 14 : pati delima gulsan 2 sudu pagi sebelum makan dan 2 sudu malam
                                            1 biji multivitamin dan EPO lepas breakfast
                                            1 biji shatavari lepas lunch
                                             2 sudu jus perawan sebelum makan malam

day 14 adalah agakan saya hari ovulation. so saye stop ambil jus perawan dan EPO. takut period delay pulak, lagi stress saye nanti.

day 14 - day 28 :  pati delima gulsan 2 sudu pagi sebelum makan dan 2 sudu malam
                            1 biji multivitamin lepas breakfast
                            1 biji shatavari lepas lunch

tak habis lagi sebotol jus perawan n shavatari dan belum period lagi pun, Alhamdulillah saye disahkan hamil. syukur ke hadrat Nya. da sampai rezeki saya dan family.. :)

oh ye, saye gunakan OPK dan dapat dark positive pada hari ke 13 malam dan hari ke 14. hari incek suami outstation pulak tu. huhu mase tu saye ok lagi, at least saye tau the meds works and insya Allah period makin teratur lepas ni.


tanda-tanda yang saya alami sebelum saye test adalah same lebih kurang mcm dalam entry kat sini dan kat sini :

saye rase cramp kat perut, sakit belakang, panas badan, rase basah, gigi sakit, asek rase nak kencing, haus n nipp**s jadi besar..oh ye, rase letih jek..kul 9.30 malam dah tergolek atas katil dah..hihi

oh ye, mase saye makan pati delima gulsan tu..saye suapkan juga incek suami hehe walaupaun masam, saye siapkan air segelas untuk die hehe die ngap aje la..haha pati delima gulsan ni banyak khasiatnye..saye cuma harapkan dapat beri tenaga pada suami. pati delima gulsan ni jugak dapat kuatkan ingatan kite tau..insya Allah. selamat mencuba :)
                       


2 comments:


  1. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل


    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف



    ReplyDelete