Sunday, January 10, 2010

satu pengakuan..satu kisah...

ditulis pd 08 disember 2009

saye menulis ini di kala usia anak saya dalam kandungan 7 minggu..ya,sudah hampir 2 bulan..namun hakikat ini tidak diketahui oleh rakan-rakan saye (terutama rakan sepejabat, saye rase entry kali ini ditujukan khas utk mereka).

saye disahkan mengandung buat kali kedua sebelum bermulanya minggu induksi..hakikat bhw saye sedang "berisi" mmg diketahui umum kerna disyaratkan dlm peraturan utk clarify. sebelum ini saye pernah mengandung,namun gugur di kala usia kandungan saya mencecah 6 minggu..(sebulan setengah)..

saye amat gembira di kala saye mengandung kali kedua..berat saye pon naik 4 kg..tatau sbb saye happy ke sbb pregnant..tp awal sgt nk naik di kala usia kandungan pon masih awal..ehehe namun panas tak smpi petang, hujan di tghari..saye disahkan oleh doktor bhw kandungan saye xdevelope well...saye tak leh bygkan ape perasaan saye time tuh..saye benci diri saye..doktor menggalakkan saye agar "menurunkan" kandungan..saye tanye pd doktor : ape masalah sebenar?is it me? doktor menjawab : i dun think so..

as simple as that,saye menerima berita buruk itu..org pertama yg tau adalah hubby saye (yg sgt supportive di kala itu..saye tau die pon kecewa..)..namun hubby tenangkan saye dan mengatakan it's not the end the world..selagi tade pape berlaku..no bleeding no cramps no complications..saye masih boleh mengharap..disebabkan saye masih belom ade doktor yg tetap,saye beralih ke hospital pakar utk membuat follow up scan pd 2 minggu berikut nya.

saye masih tidak boleh menceritakan ini kepada sesiape di office..wpon mereka adalah komuniti yg mengetahui keadaan diri saye..

setiap kali org bertanye berape usia kandungan saye merasekan satu urge utk menceritakan hal sebenar..tetapi mungkin disebabkan ego atau malu pd driri sendiri,saye terpaksa berbohong dan mengatakan usia kandungan yg septutunye (sekiranya kandungan saye masih ada) maafkan saye..saye tak sanggup berterus terang,saye malu..saye tak mahu dianggap lemah..saye tak mahu dianggap sebagai seorg yg ditakdirkan tidak boleh membahagiakan suami dan keluarga saye..yes,saye ego..dan untuk itu saye mintak maaf..

saye melakukan rawatan.saye dinasihatkan agar "menurunkan" kandungn..mengambil ubat utk mebersihkan rahim, supaya tiada leftovers dlm rahim..saye berpantang..dan semua itu saye lakukan tanpa pengetahun sesape kecuali family saye..saye benci pd diri kerana saye berbohong..saye dpt rasekan diri saye berubah..saye cube elakkan diri dr bersama kwn2 pejabat..(saye takut mereka tanye lgi n saye terpakse berbohong lg..) saye jd lebih grumpy..lebih suke melepaskan amarah jika saye tensi dgn kerja (sbnrnye marah pd diri sendiri)..saye isolate kan diri saye..maafkan saye...saye amat berterima kasih kpd sahabat2 yg cube memhami wpon mereka xpaham..saye amat menghargainye..kwn semase susah amat payah nk cari kan?

namun saye tidak lah mencari penjelasan sebenar utk kes saye,saye anggap itu sume takdir tuhan..

dan setelah 2 bulan,kini saye disahkan hamil lagi..dan mengambil keputusan utk tidak memberitahu berita baik ini kpd umum selagi kandungan tidak menececah 3 bulan..maka sekiranya anda terbaca entry ini,kandungan saya skrg sudah berusia 3 bulan ++..doakan keselamatan, kesejahteraan dan kesihtan kami anak beranak..semoga bayi ini lahir dengan sempurna..aminnn..

sekali lagi : maafkan saya..

13 comments:

  1. your friend next cubicleJanuary 10, 2010 at 10:44 PM

    penah dgr tak ayat dlm cite ali setan "tiada maaf bagi mu"



    hehe..no lah..just kidding

    ReplyDelete
  2. babe... u rox gurl...nothing to be ashame of... coz u still hv me to look down to...heheheh..... (saya ada perut..tapi saya takde baby...) hahhahaha take care dear...

    ReplyDelete
  3. Saya doakan agar semuanya selamat Tina..Insyaallah....banyakkan berdoa dan bertawakal..Hanya Allah itu yang lebih mengetahui...

    ReplyDelete
  4. tina cumel,

    sebak lak memula baca entry ni.. da berair mata nii..
    tapiii alhamdulillah happy ending! ?(??????•??)?
    takpe tina, akak doakan moga semua selamat & lancar,
    moga dipermudahkan Nya, insyaAllah! ?(??????•??)??(??????•??)??(??????•??)?

    ReplyDelete
  5. tina cumel,

    sebak lak memula baca entry ni.. da berair mata nii..
    tapiii alhamdulillah happy ending!
    takpe tina, akak doakan moga semua selamat & lancar,
    moga dipermudahkan Nya, insyaAllah! ?(??????•??)??(??????•??)??(??????•??)?

    ReplyDelete
  6. tahniah tina! ape pun yg berlaku, kuatkan semangat n harus sentiasa bersyukur kerana DIA bg ko peluang untuk merasa tiap detik yg sgt x ternilai e2. sekurang-kurangnya ko penah merasai nikmatnya mengandung...tp aku????

    mmm, aku redha. redha sgt2 dgn ketentuanNya. nyaw, ko kena terus kuat n tabah k. jgn putus asa n jaga diri sebaik mungkin. aku doakan agar kandungan ko selamat sehingga la detik bersalin nti..insyaAllah

    ReplyDelete
  7. Tina,

    Byk2 kan rehat..makan jgn sekat2..byk mkn makanan berzat.. :) Anyway, congratz babe..

    ReplyDelete
  8. ir-One,thanks..thanks for the support..=)

    ReplyDelete
  9. kak izz,thanks doakan saye..really appreciate it..saye doakan pasni turn kak izzah pulak k..=)

    ReplyDelete
  10. Eina,ko pon jgn putus asa..jadikan cerita aku sbgi pendorong ko..u can do it!

    ReplyDelete
  11. teteng,dun worry,after ni ko nyer turn lak..amik la cuti lelame skett..honeymoon skali lagi..=)

    ReplyDelete
  12. sue,thanks for the support..

    ReplyDelete
  13. [...] saye pernah menceritakan kisah saye keguguran ketika diawal pregnancy di sini [...]

    ReplyDelete